Bekroonde kinder- en jeugdboeken 2017

Van voorleesboeken tot non-fictie en van Kinderjury tot Zilveren Griffel, hier vind je de kinderboeken die zijn bekroond zijn met prachtige prijzen.

Bekijk hier onze boeken die het afgelopen jaar in de prijzen zijn gevallen: Bekroonde kinder- en jeugdboeken 2016


Bekroonde boeken 2017


Zilveren Griffels

Siens hemel van Bibi Dumon Tak

Uit het juryrapport: “Bibi Dumon Tak vertelt het verhaal in prachtige beeldende taal en zinnen met grote zeggingskracht. […] Op weergaloze wijze heeft zij in Siens hemel de tijd gevangen tussen het moment dat Sien sterft en de plek die zij krijgt in de voorstelling van haar baasjes. Siens hemel is een universeel verhaal over het raadsel van de dood en de troost van de herinnering.”

 

 

 

Kinderen met een ster van Martine Letterie en Rick de Haas

Uit het juryrapport: “De constructie van het boek dwingt bewondering af. Het is buitengewoon knap hoe Letterie via de concrete belevenissen en de beleving van de kinderen over de geschiedenis vertelt van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

 

 

 

Alaska van Anna Wolz

Uit het juryrapport: “Alaska is een boek met veel verwikkelingen, maar door de bondige en beeldende stijl van Woltz – wat weet ze met verrassende woorden en uitdrukkingen veel duidelijk te maken – blijft het toch compact. Onderwerpen als ‘jezelf zijn’, ‘anders zijn’, ‘erbij willen horen’, ‘pesten’ en ‘de blik van een ander’ zijn er meesterlijk en eigentijds in uitgewerkt. Heel goed hebben de complexe gevoelens van beide hoofdpersonen in dit boek een plaats gekregen.”

 

 

 

T. Rex Trix in Naturalis van Daan Remmerts de Vries

Uit het juryrapport: “T.rex Trix in Naturalis is een rijk gevuld boek, waar de lezer dankzij de adequate vormgeving soepel doorheen geleid wordt. Het is door zijn interessante invalshoek en opbouw een dinoboek uit de hoogste categorie. Het munt uit in helderheid: van taal en van informatie-ordening. Het is een ode aan de nieuwsgierigheid.”

 

 

 

Vlag en Wimpel van de Griffeljury

Ik ben bij de dinosaurussen geweest van Edward van de Vendel

Uit het juryrapport: “De grote, afwisselende en expressieve tekeningen van Floor de Goede, vol grappige details en stripelementen vertellen dit verhaal fantastisch. Maar de verhaalopbouw en episode-indeling duiden ook op een intensieve samenwerking tussen illustrator en schrijver. De weinige tekst staat precies op de juiste plaats en is precies goed om van Ik ben bij de dinosaurussen geweest een prentenboek te maken dat zich geweldig laat voorlezen.”

 

 

Eilanddagen van Gideon Samson

Uit het juryrapport: “Eilanddagen is een ontwikkelingsroman pur sang. […] Gideon Samson heeft die ontwikkeling schitterend beschreven.”

 

 

 

 

Yuna’s Maan van Hans Hagen

Uit het juryrapport: “Yuna’s maan is, vanwege de surreële wending, een intrigerend verhaal. Die wending krijgt aan het eind van het boek een verklaring die direct uitnodigt tot herlezen met een andere blik. Mooi speelt Hagen met tegenstellingen als dag en nacht, zon en maan. Yuna leert niet alleen verhalen te vertellen, maar ook wat de kracht van verhalen is.”

 

 

 

Niets liever dan jij van Erik van Os & Elle van Lieshout

Uit het juryrapport: “De gedichten bestaan uit korte, vaak afgebroken regels. Ze bevatten rijm in wisselende schema’s, het metrum is ook per gedicht anders en verandert soms in het gedicht. Nergens wordt het een dreun. […] De variatie in vormen en onderwerpen maakt van Niets liever dan jij een fijne, warme, mooi opgebouwde voorleesbundel.”

 

 

Zilveren Palet

Kek is tak? van Carson Ellis

Uit het juryrapport: “Kek iz tak? is een heerlijk boek over een fantasiewereld vol gekke woorden, die door Imme Dros adequaat zijn vertaald. Fonetisch? Bijna. Een ramp voor dyslecten? Juist niet waarschijnlijk. Het geeft het niet-dyslectische deel van de mensheid waarschijnlijk juist een idee van de relativiteit van het geschreven woord. ‘Kek iz tak?’ ‘Tak!’”

 

 

Vlag en Wimpel van de Penseel en Paletjury

Tuinman van de nacht van The Fan Brothers

Uit het juryrapport: “Er is veel te zien en alle details kloppen en toch blijft alles enigszins afstandelijk. Het zijn ingetogen tekeningen, echte illustraties inde klassieke zin van het woord. Van bladzijde naar bladzijde wordt duidelijk wat er gebeurt. […] Maar door de tekenstijl en de afwisseling van dag en nacht blijft er iets van mystiek hangen. Die bomen: het blijft een wonder.”

 

 

 

Jan Toorop – Het lied van de tijd van Kitty Crowther

Uit het juryrapport: “In haar blad vullende tekeningen verwerkte ze talloze citaten uit bekende werken van de kunstenaar. Bijna elke bladzijde is een feest van herkenning. De fel gekleurde eindeloze landschappen en bosgezichten vol paradijselijke bloemen en wezens worden afgewisseld door donkere landschappen van de ziel, scènes die op de grens van angstaanjagend zijn.”

 

 

Nienke van Hichtumprijs 2017

LampjeLampje van Annet Schaap

De Nienke van Hichtumprijs-2017 gaat naar Lampje van Annet Schaap. De Nienke van Hichtum-prijs is een tweejaarlijkse literatuurprijs voor kinderboeken in de leeftijdscategorie dertien jaar en ouder. Hij werd ingesteld door de Jan Campert-Stichting en voor het eerst uitgereikt in 1964. Lampje is een verhaal over de zee. Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat.
Maar vooral over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht.

Gouden Lijst 2017

tortotDe Gouden Lijst  in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalige boeken is gewonnen door Hoe Tortot zijn vissenhart verloor van Benny Lindelauf (Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij). De Gouden Lijst is dé juryprijs voor jeugdliteratuur voor de leeftijd 12 tot 15 jaar.

Uit het juryrapport: ‘Rasverteller Benny Lindelauf en illustrator Ludwig Volbeda laten in Hoe Tortot zijn vissenhart verloor in woord en beeld de dwaasheid van het oorlogsbedrijf zien. Het verhaal wordt in prachtige taal verteld, licht-ironisch, beeldend en zonder bombast. Het boek daagt de lezer uit, neemt hem mee én laat hem nadenken. De buitengewone originaliteit, de compleetheid van het verhaal, het overtuigende absurdisme en de opvallend goede en rijke vertel- en tekenstijl gaven de doorslag’, aldus de jury onder leiding van Janneke van der Veer.

Woutertje Pieterse Prijs

stellaGerda Dendooven is winnaar van de dertigste Woutertje Pieterse Prijs 2017. Zij ontving de prijs voor haar eigenzinnige en actuele prentenboek Stella. De prijs, waaraan een oorkonde en een bedrag van € 15.000,- is verbonden, werd op zaterdag 8 april voor de 30e keer uitgereikt.

De jury, onder leiding van juryvoorzitter Noraly Beyer, koos voor Stella omdat dit ‘een boek is dat in dansende taal en robuuste beelden een verontrustend verhaal vertelt, dat schuurt maar licht van toon is. Het is een tijdloos verhaal dat tegelijkertijd dicht op de huid van de actualiteit geschreven is, dat onnadrukkelijk nadrukkelijk laat zien hoe klein wij denken als de grote buitenwereld aanklopt. Stella is een pleidooi voor grenzeloos lezen en grenzeloos denken.’

Astrid Lindgren Memorial Award 2017 (ALMA)

wolf-erlbruch2

De jury van de ALMA prijst Wolf Erlbruch voor het toegankelijk maken van existentiële vragen voor lezers van alle leeftijden. Erlbruch zelf zei in een reactie deze prijs nooit verwacht te hebben en nog wel dacht enige tijd in shock te zijn. In mei volgt de uitreiking van de prijs, waar een geldbedrag van 5 miljoen Zweedse Kronen (ongeveer 525.000 Euro) aan vast zit.

 

Halewijnprijs

tortotAuteur Benny Lindelauf is door de jury uitgeroepen tot de winnaar van de Halewijnprijs. Ook de ‘Reinaerttrofee’ 2016 voor Beste Boek namens de jongeren van Roermond gaat naar Benny Lindelauf voor zijn boek Hoe Tortot zijn vissenhart verloor.


Genomineerd


KinderjuryKJ17_banner_468x60

Ben je tussen de 6 en 12 jaar oud? Dan kun je tot 19 april a.s. stemmen op jouw favoriete boek!


Leestips Jonge Jury 2017 – voor kinderen van 12 tot 16 jaar

Stemmen voor de Prijs van de Jonge Jury 2017 kan hier: www.jongejury.nl/Stemmen

YAREN TIPT: OLÉ! – ELISA VAN SPRONSEN

Lees hier de eerste hoofdstukken

FLEUR TIPT: HAAIENEILAND – ROB RUGGENBERG

Lees hier de eerste hoofdstukken

ESMÉE TIPT: IK ZIE JE TUSSEN DE WOLKEN – MAREN STOFFELS

Lees hier de eerste hoofdstukken

ANNIKA TIPT: TOEGANG GEWEIGERD – DANNY DE VOS

Lees hier de eerste hoofdstukken